Sagan Om LK

Larz Kristerz

Sagan Om LK

Larz-Kristerz

”Folk som kommer och dansar verkar, faktiskt, ha lika roligt som vi och det är det vi försöker uppnå. Vi vill sprida glädje. Vårat motto är att de som lyssnat på oss en kväll ska gå hem med ett leende på läpparna.”

Larz-Kristerz bildades våren 2001 i Älvdalen och berättar själva hur allt började:

”Varje år på Barnens dag åker en parad med vagnar med olika teman igenom byn. Larz-Kristerz skulle medverka på en vagn som en rolig hyllning till alla dansband under 70-talet. Sex gamla klassiska låtar repades in. Lastbil med chaufför rekvirerades, gamla Hagströmhögtalare och PA fick en rejäl översyn, elverk och tidsenliga dansbandskläder lånades. Kvällen innan det hela skulle gå av stapeln samlades vi för att texta skyltar med ”slagord” för vår sak. På morgonen för den stora dagen pyntade vi vagnen med skyltar, lövruskor och en Mercedesbuss från slutet av 60-talet. Under bussen ställde vi dessutom en rökmaskin vilken i sin tur resulterade i att byns poliskonstapel sladdade fram till vårt ekipage på sin cykel och undrade om det brann. Karnevalståget drog igång och låtar som ”Näckrosen” och ”Sjätte september” studsade mellan husväggarna på byn. Det blev en succé och vi fick erbjudande om spelning redan samma eftermiddag, men 6 låtar gör ingen danskväll. Det var bara att sätta igång att repa och naturligtvis, låta sy upp en tidstypisk scenkostym. Kostymerna syddes upp av Harriet Sålder och Margareta Långh.”

Larz-Kristerz består av en blandning av flera olika Älvdalsband. Det är Trond Korsmoe – bas, körsång, från Loka Mountain Boys, Jannkess och Ramblers. Anders Tegnér – elgitarr, körsång, från bl.a. Billy Opel. Torbjörn Eriksson – klaviatur, sång, från Loka Mountain Boys och Ramblers och Mikael Eriksson – trummor, från dansbanden Jannkess och Ramblers, samt Peter Larsson – gitarr, från rockabillybandet Big Crow Pete & the Big Creek Boys. Gemensamt för samtliga medlemmar är en svaghet för dansband från 70-talet samt för amerikansk countrymusik. Läs mer om var och en under de personliga sidorna.

Första dansspelningen blev 50 mil från hemmaplan, på ett bröllop i Göteborg. Det i sin tur resulterade i att de fick en till bröllopsspelning i Göteborg sommaren efter. Från att i början mestadels ha spelat på privata kalas, bystugefester har bandets popularitet växt sig allt starkare och uppträdanden på allt från gamla nostalgiska utomhus-dansbanor till moderna dansrestauranger och ishallar har underhållit en växande skara fans.

Efter att ha vunnit dansbandskampen 2008 blev suget efter ett ”Larz-Kristerz” större än de kunnat ana och nu turnerar de över hela Sverige och har släppt sju skivor under skivbolaget Sony Music’s vingar. De sju skivorna har inbringat inte mindre än tre platinaskivor, en dubbel platina, en guldskiva, flera guldklavar samt en grammis. Samt nominering på Grammisgalan för ”Årets dansband” fem gånger.

Tidigt 2011 valde bandets basist, Morgan Korsmoe att hoppa av. Istället anställdes Anders Tegnér på gitarr och Trond Korsmoe, (tidigare gitarrist) fick ta över basen. Anders har vikarierat i L-K både innan dansbandskampen och 2010 då Morgan tog tjänstledigt.

Skivan ”Från Älvdalen till Nashville” släpptes 2011 och spelades in i countrymusikens mecka; Nashville, Tennessee i USA tillsammans med några av de allra främsta session-musikerna i världen; Mike Johnson (steel-guitar), Larry Franklin (fiol, mandolin), Troy Lancaster (Gitarr) och Walt Aldridge (Co-producer i USA). Skivan har producerats och mixats av Chris Antblad som också är låtskrivare på skivan och han har även skrivit Larz Kristerz största hit ”Carina”. På skivan hittar man låtskrivare som Eva Eastwood, Dan Hylander och Johan Moraeus. En vinylsingel släpptes vilket är en riktig raritet eftersom den släpptes i begränsad upplaga.

Larz-Kristerz 5:e skiva på Sony Music, ”Det Måste Gå Att Dansa Till” innehåller 15 höjdarlåtar, varav många är nyskrivna originallåtar och med bandet i toppform. Larz Kristerz har själva bidragit med flera låtar då med Anders och Peter som kompositörer och bland övriga låtskrivare finns Nisse Hällberg, Sören ”Sulo” Karlsson och Erik Morell. Albumet är skickligt producerat av Figge Boström som på meritlistan har samarbeten med bland andra Danny Saucedo, Sara Varga och Eva Dahlgren.”Det Måste Gå Att Dansa Till” släpptes den 26 juni 2013.

Vid årsskiftet 2014 genomförde Stefan Nykvist sin sista spelning med bandet. Sedan dess har bandet fortsatt som en kvintett och hittat ett mer elgitarr-baserat sound. Kontrabasen Vivi gjorde entré i L-K 2014 och har på senare tid blivit en symbol för bandet med sin “yppiga” utstrålning.

Skivan med namnet ”40 Mil Från Stureplan”, (namnet spånades fram då L-K hade skivmöte med skivbolaget på en restaurang ett stenkast ifrån just Stureplan.) Namnet på skivan speglar bandets rötter på den svenska landsbygden. Skivan innehåller 14 låtar, nio nyskrivna och fem handplockade covers som Larz-Kristerz gör på sitt personliga sätt. Nyskrivna ”Jag måste glömma Carina” berättar hur det gick med ”Carina” och är skriven av dalasonen Erik Morell, även känd som Billy Opel. Rockartisten och mångsysslaren Sulo Karlsson har skrivit flera blivande klassiker bland annat ”Torkade rosor och tummade brev”. Bandmedlemmarna Peter Larsson och Anders Tegnér medverkar också både som låtskrivare och textförfattare på flera låtar, bland annat har de skrivit översättningen av Mavericks hit ”Back In Your Arms Again” som på svenska fått titeln ”Fast i ditt garn igen”.

För att sätta extra krydda på albumet medverkar ett antal gästmusiker bland annat på blås och piano samt Nashville-musikern Mike Johnson på steel-guitar. Mike har spelat på flera av Willie Nelsons album och är en av USA:s bästa i sitt slag. Han spelade också på Larz-Kristerz Nashville-album då bandet satt tillsammans med honom i studion och spelade in. Albumet är producerat av den välkände låtskrivaren och musikern Figge Boström, som också producerade bandets album ”Det Måste Gå Att Dansa Till”. ”40 Mil Från Stureplan” släpptes den 5:e november 2014.

Det första samlingsalbumet med Larz-Kristerz!
”Våra bästa!” innehåller 22 låtar med paradnummer som ”Det måste gå att dansa till”, ”Carina”, Hjärtat bankar”, ”Purple rain” och Här på landet”. Dessutom de två nyinspelade låtarna ”När radion spelade rock´n´roll” och ”Bara vara”. Skivan släpptes den 6:e juni 2015.

Larz Kristerz har varje år sedan 2011 satt upp krogshower i Tällberg. Inte mindre än fyra olika krogshower på fyra år är mycket imponerande och visar att bandet är ett av de hårdast arbetande banden i branschen. 2015 års krogshow, ”Johannas Hylla – Säsong 2” sattes upp i både Tällberg och Karlstad. Bandet har dessutom gjort exklusiva konserthusturnéer runt om i hela Sverige.

2016 släpptes skivan “Rätt Å Slätt” som spelades in i Strawberry studios utanför Skövde och delvis i Kapsylen-studion på södermalm i Stockholm. På skivan medverkar The Boppers på två av låtarna: “Ride My Cadillac” samt “Röksignaler”. Skivan är inspelad och producerad av Jörgen Wall.

2018 var det dags för Sulo Karlsson att axla rollen som Larz Kristerz producent. Skivan “Det Går Bra Nu” spelades in i Strawberry Studios utanför Skövde samt i Kingside Studio i Gnesta. Mixningen gjordes i London. Skivan finns både som CD och Vinyl och vinylen är verkligen ett samlarobjekt.

Micke och Tobbe valde att lämna bandet vid årskiftet 2018-2019 och två nya medlemmar anslöt. Daniel Wallin från Elisas tog över trummorna och keyboard och dragspel togs över av Mattias Bruhn.

202o släpptes albumet “Lättare Sagt Än Gjort” som spelades in i Strawberry Studios utanför Skövde. Producent vad Chris Antblad och tekniker Sven Lindvall.

20 årsjubileums-året 2021 släppte Larz Kristerz en EP med tre låtar: “Du Var Precis Dig Lik”, “Get On A Plane” samt “Lika Vacker Nu Som Då”. På sommaren släpptes singeln “Knappt En Knapp Knäppt” som blev bubblare på svensktoppen.

På hösten 2021 släppte bandet skivan “Stuffparty 4” som var en flirt med Larz Kristerz tid innan genomslaget i dansbandskampen. Två nyskrivna låtar i form av “Fake News” och “Mina Bilder Av Dig”. Resten av låtarna är gamla dansbandsörhängen från 70-talet, precis som på tidigare Stuffparty-skivor.

I början av 2022 valde Mattias och Robban att hoppa av bandet. In kom Kent Lindén på keyboards och Christer Sosa på trummor.